Ja és aquí el Carnestoltes!
Ja hem superat el mes de gener i sembla que encara toquen uns quants dies més de fred. Però no patiu, que arriba el Carnestoltes! Aquest cap de setmana pobles i ciutats d’arreu es disfressaran per celebrar una de les millors festes de l’any, sinònim de la disbauxa, l’alegria i el descontrol.
I és que tradicionalment, aquestes dates significaven la darrera oportunitat per fer tot allò que després no es podrà fer amb l’arribada de la Quaresma. Com sabeu, la Quaresma és un període de 40 dies que comença el Dimecres de Cendra, aquest any 14 de febrer, i que acaba just quan comença la Pasqua. La tradició deia que durant aquests 40 dies els cristians es preparaven per a l’arribada de la Setmana Santa, i per tant, practicaven dejuni i abstinència. Per això el Carnestoltes simbolitza tot el contrari.
Aquest any, el tret de sortida al Carnestoltes el donem el dijous 8 de febrer, és el famós Dijous Gras o Dijous Llarder. Aquest dia, com molts dies assenyalats del calendari, és conegut pel que mengem, que és el que ens interessa a nosaltres! Així que, anem al gra.
Què mengem el Dijous Gras?
Doncs el Dijous Gras són tradició els menjars relacionats amb l’ou, com ara la truita de botifarra o la botifarra d’ou, i també la coca de llardons. I pels que tingueu ganes de fer-ne una de casolana, aquí us deixem la recepta:
Coca de Llardons
Ingredients:
Pasta de full
100 grams de llardons
Pinyons i sucre al gust
1 ou
Elaboració:
Per començar, estirem la pasta de full i hi afegim llardons en una de les meitats de la massa. Tanquem amb l’altra meitat i hi afegim alguns llardons més per sobre. També hi posem els pinyons i ho pintem amb l’ou batut. Just abans de posar la coca al forn, hi escampem el sucre. I ja la podem coure! La deixarem al forn, prèviament escalfat a 180 graus, durant 10-12 minuts. I a gaudir-la!
I després del Dijous Gras, què?
Després del Dijous Gras, passat el Carnestoltes, arriba el Dimecres de Cendra i, per tant, la Quaresma. Com hem dit més amunt, aquests 40 dies tradicionalment estaven relacionats amb el dejuni i l’abstinència, per tant, durant aquests dies no es menjava carn. Avui dia, tot i que ja gairebé ningú fa dejuni, mantenim algunes de les receptes tradicionals, com ara els bunyols de Quaresma, els cigrons a la catalana, o el bacallà, cuinat de qualsevol manera. Tot i així la recepta més popular d’aquest peix és el bacallà de Quaresma.
Bacallà de Quaresma
Ingredients:
4 morros de bacallà de 180 grams
100 grams de panses
4 carxofes
4 ous
3 grans d’all
2 cebes
6 tomàquets
Oli
Vi blanc
Elaboració:
Primer de tot fem el sofregit. Per això, triturem la ceba i la posem al foc. Quan es comença a enrossir li afegim l’all picat, i finalment, quan comença a caramel·litzar, afegim el tomàquet i ho deixem coure fins que perdi tota l’aigua. A banda, pelem les carxofes i les tallem a quarts, i també bullim els ous.
En una cassola posem 4 cullerades de sofregit i les panses, i ho remenem 2 minuts. Després hi afegim les carxofes i ho banyem amb el vi blanc. Deixem coure les carxofes 5 minuts i li afegim el bacallà prèviament enfarinat. Quan faltin 3 minuts perquè estigui cuit li posem l’ou dur i just abans de servir-lo, hi afegim uns pinyonets per sobre.
Sabem que és un plat típic de Quaresma, però també sabem que està tan bo que potser no cal que esperem tant per a cuinar-lo, oi?
Dit això, us desitgem que sigueu molt feliços i que gaudiu molt del Carnestoltes!
FESTES POPULARSPRODUCTES DE TEMPORADA